Is water uit plastic flessen ongezond?

Gepubliceerd: 21-04-2015 15:54:24
Categorieën: Over water

Is water uit plastic flessen ongezond?

Is water uit plastic flessen gevaarlijk?

Water drinken is belangrijk

We weten het allemaal: water drinken is belangrijk. Je lichaam bestaat voor meer dan 75% uit water. Continu gebruikt je lichaam vocht om je organen en cellen voldoende te hydrateren, anders droog je letterlijk uit. Bovendien worden afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd via vocht, zowel via urine als via transpiratie. En dat laatste dat doen we: vooral in perioden dat het warm is! Hoe warmer het is, hoe makkelijker we aan de 1,5 tot 2 liter water per dag komen.

Hoe nemen we dat belangrijke water mee voor onderweg?

Juist, in flessen! Plastic, RVS, flessen met en zonder waterfilter, we kopen ze, we recyclen ze en vergeten ze, dus we kopen ze opnieuw, etc.

Zijn plastic flessen nu echt zo schadelijk?

Deze blog is niet bedoeld om bang te maken. Persoonlijk vind ik dat we massaal nogal spastisch doen over plastic flessen.

Over BPA worden veelvuldig negatief bericht. Het wordt geassocieerd met vruchtbaarheidsproblematiek, verhoogde kans op kanker (van prostaat en borst), stofwisselingsziektes en bijvoorbeeld overgewicht. De reden die hiervoor wordt gegeven is dat BPA zich in het lichaam gedraagt als oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) en de hormoonhuishouding kan verstoren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dit telkens weer. In 2010 heeft de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) hier goed naar gekeken en geconcludeerd dat de hoeveelheden die vrijkomen gering zijn en dat de schadelijke effecten meevallen. Toch is het verboden om te gebruiken in babyflessen...

Wat is BPA?

Bisphenol A is een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van plastic (verpakkingen). BPA zit in sommige soorten plastic flessen en soms ook aan de binnenkant van blikjes of gecoate kartonnen verpakkingen. BPA is een weekmaker. Als er geen weekmaker wordt toegevoegd aan plastic verpakkingen, zijn deze zo hard dat ze breken zodra ze vallen. Via deze plastic verpakkingen kan BPA in ons voedsel of in onze drank terechtkomen.

Niet al het plastic bevat BPA!

Ja we moeten voorzichtig zijn met Bisphenol-A (BPA) maar dat weten (water)leveranciers ook, dus de meesten hebben al lang hun verpakking hierop aangepast. Om er maar meteen mee te beginnen: alle PET-flessen met het recycle teken met het nummer 1. (3) PET zijn vrij van BPA, net als alle PET flessen waarop staat dat het BPA-vrij is (check de onderkant of het etiket). Zo, dat is eruit! De code PC betekent overigens policarbonaat; in dat geval weet je 1 ding zeker: deze fles bevat BPA.

bpa-vrij-plastic

Zonder verhitting geen probleem?

BPA komt alleen maar vrij bij verhitting! Staat je plastic fles niet bloot aan hoge temperaturen (zonlicht, magnetron e.a.), ook dan hoef je je geen zorgen te maken over BPA of andere weekmakers.

Andere schadelijke stoffen in plastic?

Hoe groot er ook BPA-vrij op een plastic fles staat, dat betekent niet dat je plastic fles vrij is van gifstoffen. Immers, zoals hierboven opgemerkt, is een plastic verpakking zonder toevoeging van weekmakers zo hard dat deze te snel breekt. Er zijn nog diverse andere weekmakers, waarvan enkele bekende zijn BPB, BPE, BPF en BPS. Deze worden regelmatig gebruikt wanneer er geen BPA wordt toegevoegd. Deze weekmakers vallen ook onder de xeno-oestrogenen en hebben daarom dezelfde (schadelijke) eigenschappen als BPA. Een laatste bekende weekmaker die ik hier wil noemen zijn de Ftalaten. Deze worden ook gebruikt als weekmaker, en ook naar deze weekmaker wordt al meer dan 10 jaar onderzoek gedaan vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen.

Advies over gebruik van plastic flessen

Vermijd BPA en andere schadelijke weekmakers zoveel mogelijk door het gebruik van plastic flessen te vermijden. Als je toch plastic flessen gebruikt, check dan goed de verpakking op signalen over BPA. En zorg er tenslotte voor dat je plastic ples niet te heet wordt (dus laat hem niet in de auto liggen in het dashboardkastje, of op het strand in de zon).

Share this content

Add a comment

 (with http://)