Veel gestelde vragen

Komt u er niet uit: neem gerust contact met ons op!

Nederlandse drinkwaterbedrijven kunnen het grootste deel van de vervuiling uit het water filteren. Daarmee doen we het in Nederland erg goed in vergelijking met andere landen. Ze kunnen echter niet alles uit het water halen. Er blijven nog steeds kleine hoeveelheden achter. Denk hierbij aan medicijn- en hormoonresten, chemicaliën, pesticiden en bijvoorbeeld de stoffen die bij het GenX proces gebruikt worden.

Het RIVM bepaalt van elke stof wat de veilige hoeveelheid is. De hoeveelheid van die specifieke stof waarbij er dus geen gevaar voor de volksgezondheid is. Het RIVM kijkt niet naar het effect van de combinatie van verschillende stoffen.

Er zijn studies geweest naar de effecten van de stoffen die kleiner zijn dan wat een overheid veilig acht. Een van deze studies vind je hier.

Met de Aqualine systemen zijn we in staat om tot wel 99,99% van deze vervuiling eruit te halen. We gaan daarmee nog een stap verder dan de drinkwaterbedrijven. Alles wat niet in je lichaam komt kan ook niets veroorzaken in je lichaam.

Alle AQV producten zijn gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen zoals BPA (Bisphenol A), ftalaten en andere toxische stoffen.

Ga je voor een paar dagen weg dan zorg je ervoor dat de onderste tank helemaal gevuld is met water. Een deel van het meerstappenfilter en een deel van de mineraalstenen/Cormac ring zijn met colloïdaal zilver geïmpregneerd waardoor er geen bacterie werking kan plaatsvinden. Zet het AQV systeem bij voorkeur op een donkere/koele plaats tijdens je afwezigheid.

Ga je een paar weken weg. Haal dan het meerstappenfilter en de pH ring uit je systeem en doe deze (nat) in een plastic zak en leg ze in de koelkast. Giet de opvangtank leeg en leg de stenen bijvoorbeeld op een stuk keukenrol zodat ze kunnen drogen.

De fabrikant geeft aan dat het meerstappenfilter elk jaar of in elk geval na 2.000 liter water vervangen moet worden. Een deel van het meerstappenfilter is gevuld met actieve koolstof. Koolstof is gevoelig voor bacteriegroei. In Duitsland is het wettelijk verplicht om filters waar koolstof in verwerkt is elk half jaar te vervangen. Een deel van de koolstof in onze filters is met colloïdaal zilver geïmpregneerd om bacterievorming tegen te gaan. Daarom kunnen we er gemiddeld een jaar mee doen. De 2.000 liter is bedoeld voor mensen die heel veel water filteren. Zij zullen het filter binnen een jaar moeten vervangen.

De combinatie van een keramisch voorfilter van 0,2 micron (0,0002 mm) en de verschillende lagen in het meerstappenfilter zorgen ervoor dat je ongeveer 1,5 liter water per uur filtert. Als er nieuwe filters zijn geplaatst kan het in het begin wat langer duren omdat de filters verzadigd moeten raken.

In het meerstappenfilter gebruiken we hele fijne koolstof. Dat zorgt voor een enorm groot filteroppervlak ter grootte van vele voetbalvelden.

Het duurt wat langer voordat deze koolstof is verzadigd. Voordat je een nieuw meerstappenfilter in gebruik neemt moet je het minstens 10 minuten horizontaal in een bak water leggen. Het filter moet hierbij helemaal onder water worden gehouden. Tussentijds moet je het een paar keer draaien. Dit doe je om eventuele lucht te laten verdwijnen en om het koolstof met water te verzadigen. Als het filter aan de oppervlakte drijft dan zit er nog lucht in.

Als je dit niet of niet lang genoeg hebt gedaan dan gaat het water kanaaltjes vormen in de koolstof. Soms gaat het water gelijk overlopen maar meestal gebeurd dit 4 tot 6 weken na het plaatsen van het nieuwe filter. Soms loopt het zelfs over de buitkant van het systeem en geeft het een lekkage.

Advies: haal het meerstappenfilter uit het systeem, schud het even heen en weer en leg het filter minstens 10 minuten horizontaal in een bak water. Het filter moet hierbij onder water worden gehouden. Plaats het daarna weer terug.

Tijdens het installeren is er mogelijk een luchtbel ontstaan tussen het keramische filter en het meerstappenfilter. Bij de AQV 5, 12 en 18 til je de bovenste tank even op zodat er lucht bij kan. Bij de Neos til je het keramische filter een beetje op. Meestal zie je dan luchtbelletjes onder het filter vandaan komen.

Dat wordt veroorzaakt door de groenalg. Alg sporen zitten overal in het water en in de lucht. Deze sporen komen ook op het keramische voorfilter van je AQV systeem waardoor het filter soms een groene aanslag krijgt. Deze aanslag vormt zich alleen aan de buitenkant van het filter. Het vormt zich door een combinatie van warmte en soms zonlicht (bij de AQV systemen met een doorzichtige boventank). Deze aanslag is gemakkelijk te verwijderen met het schuurgedeelte van een schuursponsje. ‘Schuur’ zachtjes over de witte keramische bol om de groene aanslag te verwijderen terwijl je de bol onder een stromende kraan houdt. Houd hierbij zowel de bol als de kunststof voet goed vast. Deze alg soort is niet schadelijk voor je gezondheid.

In een enkel geval kan het voorkomen dat algvorming in de opslagtank zichtbaar is. Meestal is dat het eerste te zien op een lichter gedeelte in de tank (magneetkraan, meerstappenfilter). Omdat alg sporen in het kraanwater en in de lucht zitten ontkom je er niet aan dat je deze sporen ook je systeem ‘brengt’. Je spoelt je filter, je pH ring en de stenen af met kraanwater. Als je de tank in elkaar zet komen er al sporen via de lucht in je tank. Dat is allemaal geen probleem als het systeem regelmatig gebruikt wordt. Het systeem wordt dan doorgespoeld en voorzien van nieuw water. Het kan een probleem worden als het systeem te veel in (zon) licht staat of in de buurt van een warmtebron (kachel, fornuis). De combinatie van licht en warmte kan ervoor zorgen dat algvorming kan ontstaan. Houdt het systeem daarom zo veel mogelijk uit direct licht of een warmtebron.

Advies: Breng water aan de kook. Verwijder het meerstappenfilter, de pH ringen en de stenen uit de onderste tank. Leg de mineraalstenen in de pan en voeg hier een theelepel zout aan toe. Laat het water voor minstens 10 minuten koken. Vul de opslagtank voor een derde met lauwwarm water en voeg hier een scheut natuurazijn of natrium bicarbonaat aan toe. Gebruik een zacht doekje om met dit mengsel de buitenkant van het filter en de binnenkant van de tank af te nemen. Laat het mengsel na het schoonmaken door het kraantje weglopen. Spoel de pH ring, al schuddend, onder een stromende kraan af. Spoel de binnenkant van de tank en het filter af voordat je alles weer installeert.

In kraanwater zit opgeloste en niet opgeloste calcium. De niet opgeloste calcium veroorzaakt de harde kalklaag op het verwarmingselement in je waterkoker of je koffieapparaat. Deze calcium wordt tegengehouden door het keramische voorfilter in onze AQV systemen. De opgeloste calcium vormt geen probleem in je apparaten maar kan soms wel een lichte aanslag geven. Je kunt dit gemakkelijk schoonmaken met een verdunning van ongeveer 25% azijn. Daarna het flesje goed schoon spoelen.

Gebruik bij voorkeur een glazen of rvs fles. Flessen van polycarbonaat of Tritan zijn ook geschikt. Gebruik geen PET flessen omdat deze stoffen kunnen afgeven aan het basische water waardoor dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit.

Bij calamiteiten kun je de AQV 5, 12, 18 en Neos gebruiken om sloot of regenwater te filteren. Deze systemen zijn ontwikkeld voor landen waar mensen niet de luxe hebben om uit de kraan te drinken. Hierbij moet je rekening houden dat het keramische filter sneller vervuild zal raken. De doorlaatopening is slechts 0,2 micron (0,0002 mm). In sloot of regenwater zitten vaak stofdeeltjes en andere grovere deeltjes die dit filter sneller zullen verstoppen. Giet het water door een dubbel gevouwen theedoek of laken voordat je het in de bovenste tank gooit. Maak het filter regelmatig schoon met een schuursponsje (ruwe kant). Je moet er rekening mee houden dat zowel het keramische als het meerstappenfilter sneller vervuild zullen raken en dus vaker vervangen moeten worden. Ga er van uit dat na ongeveer 600/700 liter beide filters vervangen moeten worden.

In principe maak je het Aqualine/AQV waterfilter systeem schoon als je de filters vervangt of als er iets aan de hand is zoals:

Boventank
Zweven er witte kalkdeeltjes of stofdeeltjes in de bovenste tank spoel deze dan weg onder een stromende kraan. De boventank is gemakkelijk te verwijderen. Eventueel mag de binnenkant van de boventank met een borstel of doekje schoongemaakt worden.

De gaatjes in het keramische filter zijn maar 0,0002 mm ‘groot’. Losse deeltjes in de boventank kunnen de gaatjes verstoppen waardoor het water langzamer door het filter gaat.

Wordt het keramische filter groen van de alg, oranje/bruin van de calcium of zwart van de schimmel dan doet het filter zijn werk goed. Deze aanslag zit slechts aan de buitenkant van het filter omdat de gaatjes te klein zijn om deze stoffen door te laten.

Om dit schoon te maken dient het filter uit de bovenste tank verwijdert te worden door de vleugelmoer aan de onderzijde van de tank los te maken.

Houdt daarna de kunststof voet en het filter met 1 hand vast. Houdt het filter onder een stromende kraan en schuur met het schuurgedeelte van een schuursponsje met regelmatige bewegingen over het filter totdat er weer wit onder de verkleuring vandaan komt. Daarna het filter goed afspoelen onder de kraan voordat deze weer teruggeplaatst wordt.

Ondertank
‘Oud’ water. Het water in de onderste tank wordt vermengd met het nieuwe gefilterde water waardoor er nooit ‘oud’ water overblijft. De bruine stenen zijn met zilver geïmpregneerd. Dit zorgt ervoor dat er geen bacteriën kunnen vermenigvuldigen in het stilstaande water. Daardoor blijft dit water wekenlang vers.

De onderste tank hoeft niet eerst leeggedronken te worden. Als deze tank halfleeg is kan de bovenste tank gevuld worden en druppelt alles weer lekker door. De inhoud van de boventank is de helft van de inhoud van de onderste tank.

Calcium/magnesium
Soms is er een witte waas te zien op het water of zweven er kleine witte vlokjes in het water. Dit wordt veroorzaakt door een tijdelijk te veel aan calcium en magnesium in het water. Drinkwaterbedrijven voegen soms tijdelijk extra calcium aan het drinkwater toe om de pH van het water niet te zuur te laten worden. Een deel van deze calcium gaat door het filter heen en komt in de onderste tank terecht. De balans van het water in de onderste tank wordt hierdoor tijdelijk verstoord waardoor de waas of de vlokjes ontstaat. De snelste manier om dit weg te krijgen is het water uit de onderste tank te laten lopen, de tank uit te spoelen en nieuw water te filteren.

In een enkel geval zit er ook wat calcium/magnesium aanslag aan de binnenkant van de tank, op de bodem of op de stenen. De aanslag op de tank kan gemakkelijk verwijderd worden met water en azijn. Als er een wat hardere laag op de bodem ligt laat dit dan weken in water en azijn dan kan het na een tijdje gemakkelijk verwijderd worden.

Muffe smaak aan het water
De stenen geven mineralen af maar hebben ook als taak om het water fris te houden. Aanslag van de magnesium/calcium kan ervoor dat de stenen hun werk minder goed kunnen doen waardoor het water anders kan gaan smaken. Aanslag op de stenen kan verwijderd worden door de stenen in een pannetje water te leggen, een theelepel zout aan het water toe te voegen (mag elk soort zout zijn maar niet meer dan 1 theelepel) en daarna de stenen voor 15 minuten uitkoken. De stenen daarna af laten koelen voordat de stenen in de onderste tank worden gelegd.

Alg aanslag
In ons drinkwater maar ook in de lucht die we inademen zitten algsporen. Staat je waterfilter niet te veel in het licht of op een warme plaats en wordt er elke 2 tot 3 dagen nieuw water gefilterd dan zul je weinig of geen last van alg hebben. Er zijn mensen die in de ruim 20  jaar dat wij deze systemen verkopen nog nooit alg in de tank hebben gehad. Er zijn mensen die elke paar maanden alg in hun tank hebben. Algsporen hebben licht en warme nodig om te groeien. Dat zie je ook in de natuur. In warmere periodes zitten er meer algen in het water. Dat zijn de periodes om extra alert te zijn op algvorming.

Algvorming begint met kleine groene spikkeltjes op de buitenkant van het meerstappenfilter, op de stenen of op de gekartelde magneetkop van het kraantje aan de binnenkant van de tank. Zodra je deze spikkels ziet moeten de stenen, de pH ring (bij de alkalische systemen) en het meerstappenfilter uit de onderste tank gehaald te worden. Zichtbare groene alg op de stenen moet met een borsteltje verwijderd worden. Daarna de stenen in een pannetje water minstens 15 minuten uitkoken waar je 1 theelepel zout aan toe hebt gevoegd (mag elk soort zout zijn maar niet meer dan 1 theelepel).

Vul de ondertank voor een kwart met lauwwarm water en voeg hier een flinke scheut natuurazijn aan toe. Gebruik dit mengsel om met een doekje de binnenkant van de tank en de buitenkant van het filter af te nemen. Laat het mengsel daarna door het kraantje weglopen om eventuele sporen in het kraantje te verwijderen. De pH ring kan alleen onder een stromende kraan schoongemaakt worden. Kook deze ring nooit uit.

 

Als de filters in de originele verpakking zitten zijn ze onbeperkt houdbaar als  ze op een donkere en koele plaats worden bewaard.

Als het meerstappenfilter en de pH ring in gebruik zijn geweest dan kunnen ze maximaal een half jaar in afgesloten plastic zak in de koelkast bewaard blijven.

Met microplastics worden stukjes plastic bedoeld met een afmeting van 0,05 – 5 mm.

Het voorfilter van onze Aqualine/AQV waterfilters heeft gaatjes van 0,0002 mm.

Onze Aqualine/AQV filters houden de microplastics dus gemakkelijk tegen.

Heeft u nog andere vragen, neem dan contact met ons op.
We helpen u graag!
Scroll naar boven